ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

1. Στις 23 Απριλίου 2010 η Ελλάδα ομολόγησε τη χρεωκοπία της.
2. Η Κυβέρνηση απεμπόλησε την κυριαρχική εξουσία, παραχωρώντας την σε ξένους ειδικούς, υπάλληλους ξένων οργανισμών, και πολιτικούς άλλων χωρών.
3. Η ευθύνη για τη θλιβερή κατάντια της χώρας βαρύνει εξ αδιαιρέτου όλο το πολιτικό σύστημα.
4. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να καταγγείλουμε στον Ελληνικό Λαό τους υπεύθυνους και να προτείνουμε ιδέες και λύσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το τέλμα.
5. Αναζητούμε τα αίτια της κακοδαιμονίας ήδη στη δημιουργία του Νεοελληνικού Κράτους από τους Βαυαρούς. Το Σύστημα που μας επιβλήθηκε ήταν καταπιεστικό και πολιτιστικά ξένο.
6. Στόχος μας είναι μια Νέα Απελευθέρωση, με Νέο αληθινά Δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα υιοθετηθεί από μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση.
7. Θα επιδιώξουμε τη θεσμοθέτηση ενός Συστήματος βασιζόμενου στο τρίπτυχο: Περιορισμένο Κράτος, Δημοσιονομική Υπευθυνότητα, Ελεύθερες Αγορές.
8. Πιστεύουμε στις τρεις μεγάλες αρχές της κλασσικής οργάνωσης της κοινωνίας σε κράτος: Ισονομία, Αξιοκρατία, Ελευθερία.
9. Στοχεύουμε σε ένα κράτος εγγυητή της ζωής, της αριστείας, της περιουσίας, της ανεμπόδιστης ενέργειας, της αβίαστης επιλογής και ελεύθερης πρόσβασης παντού, των ίσων ευκαιριών, της αναλογούσας ευημερίας και της επιδίωξης της μέγιστης αυτοπραγμάτωσης και της ευδαιμονίας των ατόμων.
10. Θεωρούμε κυριαρχικό το δικαίωμα της κοινωνίας να αλλάζει ριζικά το σύστημα διακυβέρνησής της όταν αυτό δεν επιτελεί τον εγγενή σκοπό του.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Σε δυσμενέστερη θέση από την Αίγυπτο η Ελλάδα;;

Σε δημοσίευμά της, την 1η Φεβρουαρίου, η Wall Street Journal εκτιμά πως είναι πιθανότερη η ελληνική χρεωκοπία από εκείνη της Αιγύπτου! Κάποιος, με μια δόση αφέλειας ίσως, θα μπορούσε να διερωτηθεί πώς είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο δεδομένου ότι μιλάμε για μια χώρα όπως η γειτονική, βυθισμένη ολοκληρωτικά στο χάος μιας μεγάλης κοινωνικής αναταραχής, για ένα κράτος υπό διάλυση και χωρίς σαφή προσανατολισμό ακόμα. Και όμως... Στην πραγματικότητα στην Αίγυπτο λαμβάνει
 χώρα ένα φαινόμενο υγιές, που ακόμη και οι πιο καθυστερημένες θεωρητικά κοινωνίες κάποια στιγμή εγκολπώνονται και αναδεικνύουν, χωρίς να θεωρούμε ότι η αιγυπτιακή ανήκει στην κατηγορία αυτή: Πρόκειται για την καθ’ όλα νόμιμη άσκηση του δικαιώματός τους ν’ αλλάζουν και να εξελίσσονται. Να αποβάλλουν ένα καθεστώς που πλέον δεν τις εξυπηρετεί. Που τους στερεί περισσότερα από όσα τους παρέχει. Να επιζητούν την αποκαθήλωση μιας εξουσίας απολιθωμένης που έχει προ πολλού φθαρεί και αποτελεί παράγωγο μιας παρελθούσας ιστορικής συγκυρίας. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της προσπάθειας, ωστόσο, όταν μια κοινωνία πάλλεται, όταν ένας λαός εξεγείρεται διεκδικώντας περισσότερες ελευθερίες και εναλλακτικές δυνατότητες έκφρασης, είναι κάτι που βλέπει κανείς θετικά. Είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε κι εμείς, υπό διαφορετικούς όρους βέβαια και με άλλου είδους αιτιολόγηση, ερμηνεία και στόχευση. Αλλαγή και καινούρια αρχή. Και δεν συνηγορούμε υπέρ μίας αντίστοιχης με της Αιγύπτου κοινωνικής έκρηξης. Η κοινωνία μας έχει προχωρήσει αρκετά, σε σημείο που να αγνοεί τελείως τους διεφθαρμένους ή ανεπαρκείς πολιτικούς της εκπροσώπους. Οι εξουσίες τους είναι μόνο εικονικές. Κανείς δεν τους ακούει και κανέναν δεν επηρεάζουν ουσιαστικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι ν’ αλλάξουμε σελίδα. Να συνεχίσουμε χωρίς αυτούς. Το πολιτικό μας σύστημα δεν υφίσταται επί της ουσίας, έχει αποβληθεί από την πραγματικότητα. Δεν χρειάζονται όπλα, εμφύλιες συρράξεις και δεκάδες ή εκατοντάδες θυμάτων για να αποχωρήσει και τυπικά από την πολιτική ιστορία του τόπου. Υπάρχουν ακόμα οι καρικατούρες του, οι σκιές των πολιτικών και οι μαριονέτες τους, η ολιγομελής αυλική τους ακολουθία. Εκείνο που απομένει είναι να αποκτήσουν πολιτική έκφραση οι προσδοκίες και οι ενοράσεις της κοινωνίας μας, που ούτως ή άλλως έχει αποστασιοποιηθεί, δίνοντας υπόσταση στο καινούριο, στις απαιτήσεις και αναγκαιότητες της εποχής μας.
Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν η διαπίστωση της γνωστής εφημερίδας όπως δεν πρέπει να εκπλήσσει κανένα σώφρονα άνθρωπο. Κάθε είδους χρεωκοπία, είτε οικονομική είτε πολιτική είτε πολιτισμική, είναι πιθανότερη απ’ οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας (έχει ήδη συντελεσθεί στην πραγματικότητα) όσο η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι στην πράξη δεν αλλάζει τίποτα. Έως ότου χαράξουμε καινούρια πορεία για να βγούμε από το τέλμα και να αποκτήσουμε τη θέση που μας αξίζει πραγματικά ως λαός και ως άτομα. Ενδεχομένως βέβαια να ενοχλούνται ορισμένοι που είχαν ταυτιστεί με την υπάρχουσα κατάσταση και ως εκ τούτου μία πιθανή ανατροπή της θα έθιγε καίρια συμφέροντά τους. Αυτοί λοιπόν δικαιολογούνται ως ένα σημείο να εθελοτυφλούν, ωστόσο είναι καιρός να σκεφτούν πιο σοβαρά για την επόμενη μέρα… Όταν ένα σκάφος βυθίζεται υπάρχουν και οι σωστικές λέμβοι… Τέτοια εμμονή πια…
Παραθέτουμε για την ιστορία αυτούσια την είδηση που αντλήσαμε από το capital.gr:
Ακόμη και με χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους που κάνουν την αλλαγή καθεστώτος πολύ πιθανή, οι επενδυτές θεωρούν ότι η Αίγυπτος είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από ό,τι η Ελλάδα.
Την παραπάνω διαπίστωση κάνει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα, επικαλούμενη τους επενδυτές στην αγορά των CDS.
Επισημαίνει ακόμη ότι για να ασφαλίσει κανείς 10 εκατ. δολάρια ελληνικού χρέους από τη χρεωκοπία, χρειάζεται 835.000 δολάρια ετησίως.
Το αντίστοιχο ποσό για την Αίγυπτο ανέρχεται σε 440.000 δολάρια, για τη Σαουδική Αραβία στα 120.000 και για το Κατάρ στα 106.000 δολάρια.
«Αν και φαίνεται παράξενο, έχει λογική. Η Αίγυπτος, αν και πλήττεται από αβεβαιότητα, δεν μοιάζει να έχει πάρει ένα δρόμο που οδηγεί σε χρεωκοπία».
Αντίθετα, υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι διαφορετική ιστορία. Ενώ οι αρχές στο Νταβός έσπευσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο κρατικής χρεωκοπίας, αρκετοί επενδυτές εκτιμούν ότι μόνο θέμα χρόνου να συμβεί, και όχι «αν» θα συμβεί.
Και όπως δήλωσε ένας πρόεδρος μεγάλης τράπεζας για την Ελλάδα, «Παίρνουν ναρκωτικά αν νομίζουν ότι θα κατορθώσουν να πληρώσουν το χρέος».

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: