ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

1. Στις 23 Απριλίου 2010 η Ελλάδα ομολόγησε τη χρεωκοπία της.
2. Η Κυβέρνηση απεμπόλησε την κυριαρχική εξουσία, παραχωρώντας την σε ξένους ειδικούς, υπάλληλους ξένων οργανισμών, και πολιτικούς άλλων χωρών.
3. Η ευθύνη για τη θλιβερή κατάντια της χώρας βαρύνει εξ αδιαιρέτου όλο το πολιτικό σύστημα.
4. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να καταγγείλουμε στον Ελληνικό Λαό τους υπεύθυνους και να προτείνουμε ιδέες και λύσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το τέλμα.
5. Αναζητούμε τα αίτια της κακοδαιμονίας ήδη στη δημιουργία του Νεοελληνικού Κράτους από τους Βαυαρούς. Το Σύστημα που μας επιβλήθηκε ήταν καταπιεστικό και πολιτιστικά ξένο.
6. Στόχος μας είναι μια Νέα Απελευθέρωση, με Νέο αληθινά Δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα υιοθετηθεί από μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση.
7. Θα επιδιώξουμε τη θεσμοθέτηση ενός Συστήματος βασιζόμενου στο τρίπτυχο: Περιορισμένο Κράτος, Δημοσιονομική Υπευθυνότητα, Ελεύθερες Αγορές.
8. Πιστεύουμε στις τρεις μεγάλες αρχές της κλασσικής οργάνωσης της κοινωνίας σε κράτος: Ισονομία, Αξιοκρατία, Ελευθερία.
9. Στοχεύουμε σε ένα κράτος εγγυητή της ζωής, της αριστείας, της περιουσίας, της ανεμπόδιστης ενέργειας, της αβίαστης επιλογής και ελεύθερης πρόσβασης παντού, των ίσων ευκαιριών, της αναλογούσας ευημερίας και της επιδίωξης της μέγιστης αυτοπραγμάτωσης και της ευδαιμονίας των ατόμων.
10. Θεωρούμε κυριαρχικό το δικαίωμα της κοινωνίας να αλλάζει ριζικά το σύστημα διακυβέρνησής της όταν αυτό δεν επιτελεί τον εγγενή σκοπό του.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Financial Times: Το 2011 η ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας

Πηγή: Express.gr 21/11/10-08:01

Η "επικείμενη", όπως χαρακτηρίζεται, ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας προσδιορίζεται χρονικά στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2011 σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο "The Greek debt drama would be better played sooner than later", δηλαδή "To δράμα του ελληνικού χρέους θα είναι καλύτερα να παιχθεί μια ώρα αρχύτερα". Σύμφωνα με τον οικονομικό συντάκτη της εφημερίδας John Dizard, "υπάρχει διαμάχη τραπεζιτών και δικηγόρων για την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα πρέπει να ανακοινωθεί η ελεγχόμενη πτώχευση (orderly default). Κάποιοι πιστεύουν ότι η δραματική,  σοκαριστική ανακοίνωση και η έξαλλη δημόσια αντίδραση θα έπρεπε να γίνουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, ενώ άλλοι πιστεύουν πως κάποια στιγμή μέσα στο τρίτο τρίμηνο θα ήταν καταλληλότερη, ..."
Όπως γράφει στο άρθρο του ο Ντίζαρντ, "Οι Έλληνες και οι σύμβουλοί τους είναι πιο μακριά στο συλλογισμό τους σε σχέση με τους γραφειοκράτες της Ευρώπης. Αντιλαμβάνονται ότι το να φτάσουν σε μία "επιτυχή" κατάληξη της τριετούς διαδικασίας προσαρμογής που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα ήταν καταστροφή για τον ισολογισμό της Ελλάδας. Όπως τα ελληνικά ομόλογα ωριμάζουν εκείνη την περίοδο, αποπληρώνονται σε ένα μεγάλο μέρος με νέα δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς και με αγορές υποτιμημένων  ομολόγων των Ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμή χρέη που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιαρθρωθούν με συμφέροντες όρους, με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατο να αναδιαρθρωθεί. Είναι σαν  να δανείζονται από έναν Μαφιόζο τοκογλύφο για να αποπληρώσουν μια προκαταβολή που έχουν λάβει από τη γιαγιά τους!"
Και συνεχίζει: "Όπως έγινε δημοσίως γνωστό από δικηγόρους που ειδικεύονται στην πτώχευση κρατών, σαν τον Lee Buchheit της Cleary Gottlieb, τέως συνήγορο της Αργεντινής, το 90% του Ελληνικού χρέους υπόκειται στην Ελληνική νομοθεσία. Συνεπώς , οι όροι μιας αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να περάσουν γρήγορα με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, υποχρεώνοντας στην ουσία όλους τους πιστωτές της χώρας να αποδεχθούν τους όρους .
Έτσι, αν ένα μέρος, το 80 ή 90 τοις εκατό των κατόχων ελληνικών ομολόγων συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση για παράδειγμα στο μισό, οι υπόλοιποι κάτοχοι θα αναγκαστούν να αποδεχθούν τους ίδιους όρους. Το 30ετές Ελληνικό ομόλογο είναι τώρα στα 50 εκατοστά του ευρώ και αποτελεί ένα καλό δείκτη για το πόσο αξίζουν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα.
Αντίθετα, οι προκαταβολές δανείων της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ δεν είναι δυνατόν να αναδιαρθρωθούν. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Αργεντινή που είχε εμπορικό πλεόνασμα κατά τη χρεωκοπία της το 2000-2001, θα συνεχίσει και μετά την πτώχευση να χρειάζεται χρηματοδότηση λόγω του ελλείμματος στο εμπορικό της ισοζύγιο. Αυτή η χρηματοδότηση δεν θα είναι διαθέσιμη αν η Ελλάδα προσπαθήσει να αντισταθεί στο ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, χώρια στη Γερμανία και τη Γαλλία. Σκεφθείτε την περίπτωση της Ζιμπάμπουε..."
http://www.ft.com/cms/s/0/04a18064-f459-11df-89a6-00144feab49a.html#axzz15w6RgXfr

Δεν υπάρχουν σχόλια: