Δεν θα γίνουμε Ιρλανδία, κραύγαζε παλιότερα ο κ. Σημίτης. Δεν είμαστε Ιρλανδία, δηλώνει η Κυβέρνηση κάθε τόσο. Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία δήλωσε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου. Πράγματι δεν είμαστε!
Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς γιατί δεν θα γίνουμε Ιρλανδία! Η Ιρλανδία είναι αποφασισμένη να υπερασπισθεί την ανεξαρτησία της, εμείς τρέξαμε περιδεείς να «κουρνιάσουμε» στις αγκάλες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της κ. Μέρκελ...
«Η Ιρλανδία θα τιμήσει τις χρεωστικές της υποχρεώσεις εγκαίρως» δηλώνει ο John Bruton, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας από το 1994 μέχρι το 1997, και εξηγεί:
«Οι κερδοσκόποι που στοιχηματίζουν ότι η Ιρλανδία δεν θα πληρώσει τα κρατικά της χρέη εγκαίρως, και που ανεβάζουν το διαφορικό επιτόκιο (spread) των Ιρλανδικών ομολόγων, θα αποδειχθεί ότι κάνουν λάθος και θα χάσουν χρήματα.
Όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν συμφωνήσει να αποδεχθούν ότι πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα για να γεφυρώσουν το άνοιγμα μεταξύ δαπανών και εσόδων…
Η Ιρλανδία έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση. Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών στο Δουβλίνο λέει ότι το κατά-κεφαλήν εισόδημα στην Ιρλανδία είναι τώρα αυτό που ήταν το 2000. Η χώρα βέβαια δεν ήταν τότε φτωχή….
Ακόμη και αν τα εισοδήματα στην Ιρλανδία έπρεπε να επιστρέψουν στο επίπεδο που ήσαν το 1997, όταν η παρούσα κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία, ο λαός θα ζούσε ακόμη καλά.
Όλα τα δικαιώματα έχουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους. Το να είσαι μια δημοσιονομικά κυρίαρχη δημοκρατία προϋποθέτει ευθύνες, όπως και δικαιώματα. Το δικαίωμα να δανείζεσαι πηγαίνει με την υπευθυνότητα να ξεπληρώνεις. Αυτός είναι ο δρόμος που η Ιρλανδία επέλεξε ελεύθερα το 1921(1)
Ο Ιρλανδικός λαός γνωρίζει ότι μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους του θα επηρέαζε τη δυνατότητα της χώρας να δανειστεί, και ότι θα χρειαστεί να δανειστούμε στο μέλλον…
Ο Ιρλανδικός λαός εργάσθηκε σκληρά για να κερδίσει την οικονομική του αυτάρκεια, και δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει εύκολα. Οι χρηματιστές της αγοράς ομολόγων μπορεί να μη δίνουν πολλή προσοχή σε τέτοια πράγματα, αλλά μια έρευνα δείχνει ότι ο Ιρλανδικός λαός είναι ο τρίτος πιο πατριωτικός στον κόσμο, μετά τους πολίτες των ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα. Με άλλα λόγια, δεν είναι το είδος του λαού που θα αρνηθεί το χρέος του…
Ο Ιρλανδικός λαός είναι πιο λογικός απέναντι στα οδυνηρά μέτρα. Έχουν ήδη γίνει μεγάλες περικοπές, περιλαμβανομένων μειώσεων στους μισθούς…. Ο ρεαλισμός της Ιρλανδικής δημόσιας συζήτησης είναι σε αντίθεση με το θέατρο δρόμου που γίνεται στη Γαλλία…
Η Ιρλανδία έχει την πείρα και την παιδεία να κλείσει το άνοιγμα μεταξύ δαπανών και εσόδων. Ακόμη σπουδαιότερο, έχει την ιδιοσυγκρασία να παραδεχτεί τα λάθη της και να μάθει απ’ αυτά. Κάνει τη δουλειά της. Άσε τους χρηματιστές να κάνουν τη δική τους.»
Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς γιατί δεν θα γίνουμε Ιρλανδία! Η Ιρλανδία είναι αποφασισμένη να υπερασπισθεί την ανεξαρτησία της, εμείς τρέξαμε περιδεείς να «κουρνιάσουμε» στις αγκάλες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της κ. Μέρκελ...
Μετάφραση δική μου από το Bloomberg: http://www.bloomberg.com/news/2010-11-08/ireland-will-honor-its-debt-obligations-on-time-commentary-by-john-bruton.html
(1) To 1921 είναι για την Ιρλανδία σχεδόν ό, τι είναι για ’μας το 1821. Η Ιρλανδία απελευθερώθηκε τότε από τη Βρετανική κυριαρχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου