ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

1. Στις 23 Απριλίου 2010 η Ελλάδα ομολόγησε τη χρεωκοπία της.
2. Η Κυβέρνηση απεμπόλησε την κυριαρχική εξουσία, παραχωρώντας την σε ξένους ειδικούς, υπάλληλους ξένων οργανισμών, και πολιτικούς άλλων χωρών.
3. Η ευθύνη για τη θλιβερή κατάντια της χώρας βαρύνει εξ αδιαιρέτου όλο το πολιτικό σύστημα.
4. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να καταγγείλουμε στον Ελληνικό Λαό τους υπεύθυνους και να προτείνουμε ιδέες και λύσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το τέλμα.
5. Αναζητούμε τα αίτια της κακοδαιμονίας ήδη στη δημιουργία του Νεοελληνικού Κράτους από τους Βαυαρούς. Το Σύστημα που μας επιβλήθηκε ήταν καταπιεστικό και πολιτιστικά ξένο.
6. Στόχος μας είναι μια Νέα Απελευθέρωση, με Νέο αληθινά Δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα υιοθετηθεί από μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση.
7. Θα επιδιώξουμε τη θεσμοθέτηση ενός Συστήματος βασιζόμενου στο τρίπτυχο: Περιορισμένο Κράτος, Δημοσιονομική Υπευθυνότητα, Ελεύθερες Αγορές.
8. Πιστεύουμε στις τρεις μεγάλες αρχές της κλασσικής οργάνωσης της κοινωνίας σε κράτος: Ισονομία, Αξιοκρατία, Ελευθερία.
9. Στοχεύουμε σε ένα κράτος εγγυητή της ζωής, της αριστείας, της περιουσίας, της ανεμπόδιστης ενέργειας, της αβίαστης επιλογής και ελεύθερης πρόσβασης παντού, των ίσων ευκαιριών, της αναλογούσας ευημερίας και της επιδίωξης της μέγιστης αυτοπραγμάτωσης και της ευδαιμονίας των ατόμων.
10. Θεωρούμε κυριαρχικό το δικαίωμα της κοινωνίας να αλλάζει ριζικά το σύστημα διακυβέρνησής της όταν αυτό δεν επιτελεί τον εγγενή σκοπό του.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ρεπορτάζ για το Σύνταγμα και μια εκτίμηση

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Αγαπητοί φίλοι-ες,
Την Κυριακή πήγα ξανά στο Σύνταγμα. Υπήρχε και πλήθος και πάθος. Ο κόσμος έφθανε στην Αμαλίας μέχρι το Ζάππειο, στην Πανεπιστημίου μέχρι το Οφθαλμιατρείο, στην Β. Σοφίας μέχρι το υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπήρχαν κλούβες της Αστυνομίας. Φιλελλήνων και Όθωνος, αραιότερος κόσμος.
Το πλήθος συμπιεζόταν με συνθήματα για Γουδί κλπ. μπροστά στην Βουλή.
Στον Άγνωστο υπήρχαν μπάρες και καμιά δεκαριά άνδρες των ΜΑΤ. Το πλήθος δεν είχε οργή προς τους αστυνομικούς. Το πλήθος μεσαία τάξη, οικογένειες με παιδιά, πάρα πολλοί νέοι, επιβεβαιώνοντας την παλαιότερη θεωρία μου ότι η νέα γενιά δεν είναι καθόλου απολιτίκ, αλλά αηδιασμένη με το σύστημα (το είχα πει στον Αθανάσιο Κανελλόπουλο το 1992 στο Λήδρα Μάρριοτ, σε βιβλιοπαρουσίαση του Ρένου Αποστολίδη, και αντέδρασε οργισμένα).
Δεν υπήρχε βία, η γενική στάση ήταν υπεύθυνη και φιλειρηνική, υπήρχε όμως κλίμα οργής και ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΟΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.
Έχουν συγκεντρωθεί 100.000 για Συντακτική Συνέλευση (υπενθυμίζω ότι με τον Γιάννη Σακιώτη πρώτοι το θέσαμε τον Ιούλιο του 2008, στην Διακήρυξη για την Νέα Μεταπολίτευση). Μαζεύανε υπογραφές για να κηρύξουν τους βουλευτές έκπτωτους (το θεωρώ σοβαρό).Τα συνθήματα συμπυκνώνονταν στην έννοια της Νεμέσεως.
Συνάντησα παλαιούς γνωστούς μου, συντηρητικούς αστούς, που μιλούσαν για επαναστατική κυβέρνηση που θα τιμωρήσει τους ενόχους της χρεωκοπίας.
Επίσης είδα στοχοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Έδωσα μία μακροσκελή συνέντευξη στο Ζούγκλα gr και αφού έφυγα μαζί με τους φίλους μου ακολούθησε εικονική έφοδος του πλήθους στην Βουλή.
Εκτιμώ ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων ενδεχομένως θα προσλάβει βιαιότερες διαστάσεις την ημέρα της ψήφισης του Μεσοπροθέσμου, που είναι πραγματικά άθλιο από κάθε πλευρά και, το χειρότερο, αναποτελεσματικό.

-O κ. Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

Δεν υπάρχουν σχόλια: