ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

1. Στις 23 Απριλίου 2010 η Ελλάδα ομολόγησε τη χρεωκοπία της.
2. Η Κυβέρνηση απεμπόλησε την κυριαρχική εξουσία, παραχωρώντας την σε ξένους ειδικούς, υπάλληλους ξένων οργανισμών, και πολιτικούς άλλων χωρών.
3. Η ευθύνη για τη θλιβερή κατάντια της χώρας βαρύνει εξ αδιαιρέτου όλο το πολιτικό σύστημα.
4. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να καταγγείλουμε στον Ελληνικό Λαό τους υπεύθυνους και να προτείνουμε ιδέες και λύσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το τέλμα.
5. Αναζητούμε τα αίτια της κακοδαιμονίας ήδη στη δημιουργία του Νεοελληνικού Κράτους από τους Βαυαρούς. Το Σύστημα που μας επιβλήθηκε ήταν καταπιεστικό και πολιτιστικά ξένο.
6. Στόχος μας είναι μια Νέα Απελευθέρωση, με Νέο αληθινά Δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα υιοθετηθεί από μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση.
7. Θα επιδιώξουμε τη θεσμοθέτηση ενός Συστήματος βασιζόμενου στο τρίπτυχο: Περιορισμένο Κράτος, Δημοσιονομική Υπευθυνότητα, Ελεύθερες Αγορές.
8. Πιστεύουμε στις τρεις μεγάλες αρχές της κλασσικής οργάνωσης της κοινωνίας σε κράτος: Ισονομία, Αξιοκρατία, Ελευθερία.
9. Στοχεύουμε σε ένα κράτος εγγυητή της ζωής, της αριστείας, της περιουσίας, της ανεμπόδιστης ενέργειας, της αβίαστης επιλογής και ελεύθερης πρόσβασης παντού, των ίσων ευκαιριών, της αναλογούσας ευημερίας και της επιδίωξης της μέγιστης αυτοπραγμάτωσης και της ευδαιμονίας των ατόμων.
10. Θεωρούμε κυριαρχικό το δικαίωμα της κοινωνίας να αλλάζει ριζικά το σύστημα διακυβέρνησής της όταν αυτό δεν επιτελεί τον εγγενή σκοπό του.

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ανοιχτή Επιστολή: Και τώρα, τι έχετε να πείτε;


Γράφει ο Κώστας Λουράντος

Είναι γνωστή η λαϊκή παροιμία που λέει ότι «ο ψεύτης ο και κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται». Εμείς θα προσθέταμε μαζί με τον ψεύτη και τον κλέφτη, τον συκοφάντη.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Οι «εγκληματικές» απογραφές… και η καταστροφή της χώρας!

«Εγκληματική» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ την απογραφή που πραγματοποίησε το 2004 η τότε Κυβέρνηση του κόμματός του, θεωρώντας ότι μας «εξέθεσε» στους Ευρωπαίους (τους και κουτόφραγκους, από πολλούς, θεωρούμενους!). Ακόμη θεωρεί, ο εν λόγω εκπρόσωπος και το κόμμα του, ότι αυτό που πληρώνουμε σήμερα είναι η καταγραφή που πραγματοποίησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009. Δηλαδή; Δηλαδή, αν δεν είχαν γίνει οι «απογραφές», (θα είχαμε κοροϊδέψει τους κουτόφραγκους και) θα ήμασταν σήμερα μια χαρά!

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Το έλλειμμα του 2010 και οι πονηριές της Eurostat…

«Στο 10,5% αναθεώρησε η Eurostat το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 έναντι αρχικής εκτίμησης για 9,6%... Ειδικότερα, σε απόλυτους αριθμούς το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 24,1 δισ. ευρώ το 2010 από 36,3 δισ. ευρώ το 2009…», ενώ «Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 298,7 δισ. ευρώ το 2009 σε 328,6 δισ. ευρώ το 2010…», σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1961168

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ένα χρόνο μετά, και η ανάσταση αργεί

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, κλείνει ένας χρόνος από την ημέρα, 23 Απριλίου 2010, που ο Πρωθυπουργός, κ. Γ. Α. Παπανδρέου, με φόντο το ηλιόλουστο Καστελλόριζο, ανακοίνωσε την προσφυγή της χώρας στο ταμείο «διάσωσης», που μόνο διάσωση δεν είναι. Δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται αυτό που φοβηθήκαμε από την αρχή. Το καθεστώς, που είναι υπεύθυνο για την καταστροφή της χώρας, βρήκε λεφτά για να συνεχίσει το απεχθές έργο του!

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Εκτός από τα θανατηφόρα γκάλοπ, υπάρχει και το Γουδί

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δεν είναι μόνο η απόλυτη απαξίωση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος που αποτυπώνεται και στην τελευταία έρευνα της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή της Κυριακής». Δεν πρόκειται απλώς για την καταγραφή της «ελεύθερης πτώσης του δικομματισμού» και του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Με τις μεταρρυθμίσεις δεν γίνεται τίποτα Απαιτείται επανάσταση για την ανάσταση


Του Απόστολου Πιερρή

«Φωνάω συνετοίσιν». ΔEN απευθύνομαι στο Καθεστώς Leviathan της χώρας. Αυτό ξόφλησε. Ξόφλησε μέσα και έξω, πάνω και κάτω, δεξιά και αριστερά. Είναι «άχθος αρούρης». Και μίασμα τερατώδους αποτυχίας. Επένδυσε σε ένα πράγμα τις τελευταίες δεκαετίες: να καλύψει την κολοσσιαία καταστροφική του ανικανότητα μετατρέποντας την Ελλάδα σε επαρχία μιας ευρωπαϊστικής ουτοπίας. Στην οποία πίστεψε με την απεγνωσμένη πίστη του χαμένου. Πίστεψε σε μια ιδεοληψία που ήταν θέμα χρόνου πότε θα ξεμπροστιαζόταν. Οι συγκυρίες, με τη μορφή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έκαναν να φανεί η πραγματικότητα με την αληθινή της μορφή και χρώματα. Χωρίς στρεβλώσεις και φτιασιδώματα. Και αυτό είναι όλο. Είμαστε πια σε επαφή με το ον. Μόνοι προς μόνο.
 

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Επιστράτευση Σημίτη…

Αμέσως μετά την εξαγγελία (φιάσκο) του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» από τον κ. Παπανδρέου την Παρασκευή, ενός «προγράμματος» που δεν έπεισε κανέναν, επιστρατεύτηκε ο κ. Σημίτη για να μας εξηγήσει γιατί η χρεοκοπία («αναδιάρθρωση» του χρέους, κατά τη δική του ορολογία) είναι τώρα συμφέρουσα και χρήσιμη!«Η αναδιάρθρωση του χρέους θα απελευθερώσει δυνάμεις…» ισχυρίζεται σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, της 17ης Απριλίου 2011, ο κ. Σημίτης και βεβαιώνει ότι «Μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας», ενώ συμφωνεί με εκείνους που είναι της άποψης ότι αυτή «θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο»!

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Μαστροποί και με την βούλα του δικαστηρίου

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Μαστροποί και με την βούλα του δικαστηρίου. Ο χαρακτηρισμός που μόλις μια μέρα πριν είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Πάγκαλος για τους πολιτικούς που επί δεκαετίες εκμαύλιζαν – και όσο εξαρτάται από το χέρι τους συνεχίζουν να εκμαυλίζουν – τον λαό, βρήκε χθες την δικαίωσή του.Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε υπέρ των προ του 2001 (παρακαλώ) συμβασιούχων και έκρινε ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν. Βρισκόμαστε στο 2011, αλλά έχουμε υπόλοιπα από το 1991! Διότι η υπόθεση που εκδικάστηκε αφορούσε σε καθαρίστριες που εργάστηκαν ως συμβασιούχοι μεταξύ του 1991 και του 1998 και είχαν καταθέσει αγωγές πριν από το 2001! Πριν δηλαδή, όπως αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος, από την (περίφημη) συνταγματική αναθεώρηση του 2001, οπότε και δεν ίσχυε η απαγόρευση μονιμοποίησης συμβασιούχων – και επομένως τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Ο κ. Παπανδρέου αυτοσυγχαίρεται…


Σταχυολογώ από την ομιλία του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο:

«… θέλω καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες. Μια δουλειά που δεν ξανάγινε ποτέ στο Ελληνικό κράτος.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Επαναστατική στρατηγική για ένα νέο πολιτειακό σύστημα


Του Απόστολου Πιερρή, διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικής Έρευνας

ΣTIΣ ΗΠΑ διαφωνίες περί τον προϋπολογισμό μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και μεταξύ Γερουσίας και Βουλής εντός της νομοθετικής εξουσίας και μεταξύ ομάδων εντός εκατέρου των νομοθετικών σωμάτων, ως προς το ύψος, τους όρους και τους τομείς περικοπών των δημοσίων δαπανών και το επίπεδο και το είδος των φορολογικών μειώσεων, έφερε το κράτος στα πρόθυρα μερικού κυριολεκτικού κλεισίματος. Υπηρεσίες θα κατέβαζαν ρολά και περί τους 800.000 υπάλληλοι νομικά δεν θα μπορούσαν να εργασθούν. Φυσικά εκεί κατά βάση το κράτος είναι σαν κάθε επιχείρηση και υπόκειται στους ίδιους κανόνες λειτουργίας. Το κλείσιμο αποφεύχθηκε την τελευταία κυριολεκτικά ώρα με έναν συμβιβασμό που παρέχει κονδύλια στην κυβέρνηση για έξι μήνες, με αντάλλαγμα υποχωρήσεις του Obama σε πολλά σημεία, περιλαμβανομένου και μερικού ανασχεδιασμού της κορωνίδας της πολιτικής του για την ασφάλεια υγείας.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ομόλογα: Εμπαιγμός της κοινής γνώμης με άλλο ένα φιάσκο


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Μπορούμε να καταλάβουμε και εμείς τι ακριβώς συνέβη με την υπόθεση των ομολόγων; Διότι το μόνο που αντελήφθημεν (άτιμη απεργία) είναι ότι έγινε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και εκεί κατέληξαν στην παραδοχή ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί. Συγγνώμη, αλλά τότε για ποιο λόγο στήθηκε ολόκληρη εξεταστική επιτροπή; Για να καταλήξουμε σε κάτι που γνωρίζαμε πριν αυτή συσταθεί; Για να μείνουμε με την πικρή γεύση ότι «αν και υπάρχουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών» δεν μπορεί να γίνει τίποτε;

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Το πλυντήριο… για τον Τσοχαντζόπουλο

Προκαταρκτική (πλυντήριο) για τον Τζοχατζόπουλο θα ζητήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ!
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1954356
Ας θυμηθούμε ότι, το επίδικο ποσόν φτάνει τα 50 εκατομμύρια, σύμφωνα με σχετικές καταθέσεις.
Επιπλέον, ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος ζήτησε, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας για την αγορά του διαμερίσματος που διαμένει, (άκουσον, άκουσον) χάριν των δημοκρατικών μας θεσμών!
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1954308
Μα πόσο τους αρέσει να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας!

Αναδιάρθρωση... ως ευφημιστικό της χρεωκοπίας!

«Η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους φαίνεται αναπόφευκτη» είναι ο τίτλος του άρθρου των Peter Müller, Christian Reiermann και Christoph Schult στο Γερμανικό περιοδικό Σπήγκελ σήμερα.
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,756182,00.html
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία παράγραφος του άρθρου:

«Στην πραγματικότητα, ο Σόϊμπλε και οι συνάδελφοί του (υπουργοί οικονομικών) εξαγριώνονται όλο και περισσότερο με τον Τρισέ. Όπως το βλέπουν, εάν ο Τρισέ πρόκειται να είναι τόσο δογματικός ως προς την απόρριψη μιας αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, τότε θα πρέπει να εξηγήσει πως η Αθήνα υποτίθεται ότι θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές αρχές του 2012, όπως προβλέπεται στο σχέδιο τακτοποίησης των οικονομικών της (μνημόνιο). Οι υπουργοί οικονομικών επιχειρηματολόγησαν στην τηλεφωνική διάσκεψη ότι αυτό δεν είναι παρά ευσεβείς πόθοι».

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Κυβερνητικό χάος, ατέλειωτη φημολογία και σενάρια διαφυγής

Του Κώστα Ροδινού

Βοηθούσης και της απεργίας των ΜΜΕ, η κυβερνητική προπαγάνδα έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου παραφιλολογία! Αναδιάρθρωση, ανασχηματισμός, αντικατάσταση του Παπακωνσταντίνου, πρόωρες εκλογές. Όλα αυτά συζητούνται τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα έντονα. Σενάρια επί σεναρίων και υποθέσεις επί υποθέσεων.

Φόβοι για την έκδοση των εντόκων γραμματίων της 12ης Απριλίου 2011

«Επιδεινώνονται δραματικά οι συνθήκες δανεισμού της Ελλάδας … με κίνδυνο εκτόξευσης στα ύψη των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, που θα εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα, το ύψος των οποίων θα υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ.»

Είναι πιθανό ότι η στιγμή της απόλυτης αδυναμίας, της αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων, είναι πολύ κοντά. Το επιτόκιο των εντόκων, που, άνω του 5% για τα εξάμηνης διάρκειας, είναι κατ' ουσίαν απαγορευτικό δανεισμού, είναι η μία μόνο όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η αδυναμία κάλυψης της έκδοσης λόγω ανεπαρκούς προσφοράς. Τότε θα είναι η αρχή του τέλους...
Ίσως την προσεχή Τρίτη, έντεκα ημέρες πριν από τη συμπλήρωση χρόνου από τότε που ανήγγειλαν την προσφυγή στο μηχανισμό «στήριξης», να ζήσουμε τους πρώτους τριγμούς κατάρρευσης του χρεωκοπημένου καθεστώτος!

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Απεργώ, αλλά… εναντίον μας!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Απεργία, λοιπόν. Και τα σκυλιά, δεμένα που λένε. Μέχρι το πρωί της Δευτέρας «κατεβαίνουν μολύβια». Κλειδώνουν πληκτρολόγια, χαμηλώνουν οι κάμερες, βουβαίνουν τα μικρόφωνα.
Γιατί; Όχι για τους λόγους που αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ – το κακό έχει πλέον συντελεστεί, η κρίση έχει χτυπήσει και το δημοσιογραφικό επάγγελμα αλύπητα.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η ηγετική αναξιοκρατία και η υποκουλτούρα της χαμοσύνης


Του Απόστολου Πιερρή

Το Σαββατοκύριακο 26-27 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα στο Βερολίνο μια ενδελεχής ενημέρωση από στελέχη της καγκελαρίας προς επιλεγμένους Ευρωπαίους δημοσιογράφους. Οι σύμβουλοι και συνεργάτες της Μέρκελ μίλησαν ανοικτά για την κατάσταση στην ευρωζώνη. Είπαν, και το όλο γεγονός έγινε για να πουν, ό,τι δεν λέγεται με το όνομά του στις επίσημες πολιτικές ανακοινώσεις.
Είπαν πολλά και σωστά. Οι ανώτατοι σύμβουλοι στις πολιτισμένες χώρες είναι κατά τεκμήριο και κανόνα άνθρωποι σοβαροί, δυνατά μυαλά, συχνά λειτουργούντες και σε think tank παραγωγής σκέψης και στρατηγικής, βαθείς γνώστες του αντικειμένου τους και η παρουσία τους και χρησιμοποίησή τους στις κεφαλές της πολιτικής εξουσίας των χωρών αυτών είναι το σύγχρονο ισοδύναμο της πλατωνικής θέσης ότι πολιτική εξουσία και φιλοσοφία πηγαίνουν μαζί σε μια ευνομούμενη και ευημερούσα πολιτεία.
Στο πλαίσιο των αναλύσεών τους για την ευρωζωνική κρίση αναφέρθηκαν και στο ποιόν των Ελλήνων πολιτικών και οικονομολόγων. Εξήγησαν ότι δεν έχει και μεγάλο νόημα η συζήτηση με αυτούς «που εμφανώς έχουν αποτύχει και έρχονται σε μας για χρήματα». Ο λόγος που δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση είναι ότι «δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο». Και για να το κάνουν λιανά, προσέθεσαν: «Eίναι σαν να προσπαθείς να εξηγήσεις τη θεωρία της σχετικότητας του Einstein σε παιδιά που πηγαίνουν ακόμη στο νηπιαγωγείο». Τέτοια βαθιά περιφρόνηση για το πνευματικό επίπεδο των ηγετικών ομάδων του νεοελληνισμού υπάρχει στον πολιτισμένο κόσμο, σε όλους τους τομείς και όχι μόνο για τις πολιτικές και οικονομικές και οικονομολογικές élites της βαρυδαίμονος χώρας μας. Oποιος από εμάς τους δημιουργούς έχει ουσιαστική (εννοώ όχι απλώς επίσημη) σχέση με το διεθνές σύστημα το γνωρίζει αυτό από πρώτο χέρι. Απορούν οι σοβαροί άνθρωποι της σκέψης, της τέχνης, της δράσης, έξω, πώς ανεχόμαστε να έχουμε τους ουτιδανούς ως επίσημους στη σκέψη, την τέχνη ή τη δράση. Από τότε που άρχισα να γράφω για τα δημόσια πράγματα στις αρχές της δεκαετίας του '90, περιέγραψα τη νεοελληνική ηγετική αναξιοκρατία.

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Γελοίο ή θλιβερό?

Διαβάζω από το βιβλίο του Ματθαίου Λυνν, Χρεωκοπία: Η Ελλάδα, το Ευρώ και η κρίση του κρατικού χρέους
“Matthew Lynn, Bust: Greece, the Euro, and the Sovereign Debt Crisis”.

Στις 21 Ιουνίου 2010, ο κ. Γ. Παπανδρέου έδινε συνέντευξη στην κ. Νικολία Πεταλλίδη, του μεγάλου αμερικανικού καναλιού Fox. Γράφει λοιπόν ο κ. Λυνν:

«… η Νικολία Πεταλλίδη, ήθελε μια απάντηση σ’ αυτό ακριβώς το ερώτημα. Πως η Ελλάδα θα άρχιζε να αναπτύσσεται ξανά?
    Έχουμε το ψηλότερο δυναμικό αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και δεν το έχουμε αναπτύξει και αυτό είναι που θα γίνει μια σπουδαία βιομηχανία. Υπάρχει ακόμη η Μεσογειακή δίαιτα, που επίσης δεν έχουμε αναπτύξει τόσο πολύ … από το ελαιόλαδο έως τα φρούτα και τα λαχανικά…»Και σχολιάζει ο συγγραφέας: