ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

1. Στις 23 Απριλίου 2010 η Ελλάδα ομολόγησε τη χρεωκοπία της.
2. Η Κυβέρνηση απεμπόλησε την κυριαρχική εξουσία, παραχωρώντας την σε ξένους ειδικούς, υπάλληλους ξένων οργανισμών, και πολιτικούς άλλων χωρών.
3. Η ευθύνη για τη θλιβερή κατάντια της χώρας βαρύνει εξ αδιαιρέτου όλο το πολιτικό σύστημα.
4. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να καταγγείλουμε στον Ελληνικό Λαό τους υπεύθυνους και να προτείνουμε ιδέες και λύσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το τέλμα.
5. Αναζητούμε τα αίτια της κακοδαιμονίας ήδη στη δημιουργία του Νεοελληνικού Κράτους από τους Βαυαρούς. Το Σύστημα που μας επιβλήθηκε ήταν καταπιεστικό και πολιτιστικά ξένο.
6. Στόχος μας είναι μια Νέα Απελευθέρωση, με Νέο αληθινά Δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα υιοθετηθεί από μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση.
7. Θα επιδιώξουμε τη θεσμοθέτηση ενός Συστήματος βασιζόμενου στο τρίπτυχο: Περιορισμένο Κράτος, Δημοσιονομική Υπευθυνότητα, Ελεύθερες Αγορές.
8. Πιστεύουμε στις τρεις μεγάλες αρχές της κλασσικής οργάνωσης της κοινωνίας σε κράτος: Ισονομία, Αξιοκρατία, Ελευθερία.
9. Στοχεύουμε σε ένα κράτος εγγυητή της ζωής, της αριστείας, της περιουσίας, της ανεμπόδιστης ενέργειας, της αβίαστης επιλογής και ελεύθερης πρόσβασης παντού, των ίσων ευκαιριών, της αναλογούσας ευημερίας και της επιδίωξης της μέγιστης αυτοπραγμάτωσης και της ευδαιμονίας των ατόμων.
10. Θεωρούμε κυριαρχικό το δικαίωμα της κοινωνίας να αλλάζει ριζικά το σύστημα διακυβέρνησής της όταν αυτό δεν επιτελεί τον εγγενή σκοπό του.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Σε ποιόν ανήκουν οι βουλευτικές έδρες (και οι βουλευτές);



Γεώργιος Στάικος

«η (βουλευτική) έδρα ανήκει στο κόμμα» λέει ο κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ, http://www.naftemporiki.gr/story/898331, ενώ ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης αντέτεινε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση», http://www.naftemporiki.gr/story/898576/d.


Πράγματι, έτσι λέει το άρθρο 60. Ας δούμε όμως τι γίνεται όταν ένας βουλευτής παραιτηθεί, αυτοβούλως, από το βουλευτικό αξίωμα. Θα νόμιζε κανείς ότι ο λαός εκλέγει άλλον. Όχι όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, απλά καταλαμβάνει τη θέση του στη Βουλή ο αμέσως επόμενος σε σταυρούς του ιδίου κόμματος, δηλαδή η έδρα ανήκει στο κόμμα. Όχι επειδή το λέει ή δεν το λέει το Σύνταγμα, αλλά εν τοις πράγμασι.

Λέει κι άλλα το Σύνταγμα. Π.χ. ότι «Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος», άρθρο 51, παρ. 2. Δεν εκλέγονται όμως από το Έθνος αλλά από μία, πολυεδρική κατά κανόνα, εκλογική περιφέρεια, ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων. Έτσι, σε μια περιφέρεια που το 2012 εξελέγησαν εννέα βουλευτές, αυτοί κατανεμήθηκαν σε επτά κόμματα, τα οποία εκπροσωπούν στη Βουλή, και όχι βέβαια το Έθνος, ούτε καν την περιφέρειά τους.

Για να εκπροσωπηθεί μια περιφέρεια, θα πρέπει να εκλέξει έναν μόνο βουλευτή, με δυνατότητα ανάκλησης, εφ’ όσον διαπιστωθεί πλημμελής εκπροσώπηση. Τώρα που, ακόμη και στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, τυχόν παραιτούμενος βουλευτής αντικαθίσταται από άλλον, επιλαχόντα, του ιδίου κόμματος, ενώ τα υπόλοιπα, των άλλων κομμάτων, μετράνε για εκλογή βουλευτών σε άλλες περιφέρειες, που οι ψήφοι δεν επαρκούν, ο βουλευτής δεν εκλέγεται από το λαό, αλλά από το κόμμα, στο οποίο ανήκει και το οποίο εκπροσωπεί στη Βουλή.

Με όλη αυτή τη  διαδικασία επιτυγχάνεται το σκοπούμενο, που δεν είναι άλλο από την αποξένωση του λαού και την εν τέλει άσκηση της εξουσίας, στο όνομά του μεν, εις βάρος του δε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: