ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

1. Στις 23 Απριλίου 2010 η Ελλάδα ομολόγησε τη χρεωκοπία της.
2. Η Κυβέρνηση απεμπόλησε την κυριαρχική εξουσία, παραχωρώντας την σε ξένους ειδικούς, υπάλληλους ξένων οργανισμών, και πολιτικούς άλλων χωρών.
3. Η ευθύνη για τη θλιβερή κατάντια της χώρας βαρύνει εξ αδιαιρέτου όλο το πολιτικό σύστημα.
4. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να καταγγείλουμε στον Ελληνικό Λαό τους υπεύθυνους και να προτείνουμε ιδέες και λύσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το τέλμα.
5. Αναζητούμε τα αίτια της κακοδαιμονίας ήδη στη δημιουργία του Νεοελληνικού Κράτους από τους Βαυαρούς. Το Σύστημα που μας επιβλήθηκε ήταν καταπιεστικό και πολιτιστικά ξένο.
6. Στόχος μας είναι μια Νέα Απελευθέρωση, με Νέο αληθινά Δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα υιοθετηθεί από μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση.
7. Θα επιδιώξουμε τη θεσμοθέτηση ενός Συστήματος βασιζόμενου στο τρίπτυχο: Περιορισμένο Κράτος, Δημοσιονομική Υπευθυνότητα, Ελεύθερες Αγορές.
8. Πιστεύουμε στις τρεις μεγάλες αρχές της κλασσικής οργάνωσης της κοινωνίας σε κράτος: Ισονομία, Αξιοκρατία, Ελευθερία.
9. Στοχεύουμε σε ένα κράτος εγγυητή της ζωής, της αριστείας, της περιουσίας, της ανεμπόδιστης ενέργειας, της αβίαστης επιλογής και ελεύθερης πρόσβασης παντού, των ίσων ευκαιριών, της αναλογούσας ευημερίας και της επιδίωξης της μέγιστης αυτοπραγμάτωσης και της ευδαιμονίας των ατόμων.
10. Θεωρούμε κυριαρχικό το δικαίωμα της κοινωνίας να αλλάζει ριζικά το σύστημα διακυβέρνησής της όταν αυτό δεν επιτελεί τον εγγενή σκοπό του.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Ασφυξία



Γεώργιος Στάικος

Εν μέσω θριαμβευτικών δηλώσεων για υπερπλεόνασμα, 4,0% επί του ΑΕΠ για το 2017, υπερδιπλάσιο του απαιτηθέντος 1,75% από το πρόγραμμα των δανειστών, μια αίσθηση ασφυξίας προκύπτει από μια στοιχειώδη επεξεργασία των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ κατά την τριετία 2014-2017, σε απόλυτη συνάφεια με το γενικό αίσθημα των ανθρώπων της αγοράς και των απλών ανθρώπων που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, ιδιαίτερα των νέων που ψάχνουν μήπως και βρούνε κάτι με τέσσερα κατοστάρικα το μήνα.


Πράγματι, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ υποχώρησε από 178,7 δις ευρώ το 2014 σε 177,7 το 2017! Σε σταθερές τιμές 2014 αυξήθηκε σε 180,2, ήτοι κατά 0,9% ή 0,3% ετησίως, παραμένοντας πρακτικά στάσιμο επί τριετία!

Η ανεργία από 25,7% τον Ιανουάριο του 2015 μειώθηκε σε 20,6% τον Ιανουάριο του 2018, παραμένοντας άνω του 20%, μειούμενη με υποαμειβόμενες θέσεις μερικής απασχόλησης, που πλέον ξεπερνάνε το 50% των νέων θέσεων εργασίας, και όχι μόνο. Ένα σημαντικό μέρος από τη μείωση της ανεργίας οφείλεται σε έξοδο από τη Χώρα, σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, κυρίως από νέους. Πάλι από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει μείωση του ενεργού και μη ενεργού πληθυσμού τα τρία αυτά χρόνια με ρυθμό 37 χιλιάδες άτομα το χρόνο, που ίσως αντιστοιχούν στον αριθμό εκείνων που ξενιτεύονται προς αναζήτηση εργασίας. Πάντως η εικόνα θα ηταν πληρέστερη αν η ΕΛΣΤΑΤ εφιλοτιμείτο να δημοσιεύει κάθε μήνα τον αριθμό εκείνων που φεύγουν, ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται και που πάμε.

Ταυτόχρονα, και ενώ το τέλος του προγράμματος πλησιάζει, σε τέσσαρες μήνες, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου παραμένει στο 4,0%, με το άνοιγμα ένατι του Γερμανικού αντίστοιχου στις 340 μονάδες, έναντι 130 που ήταν στις αρχές Οκτωβρίου του 2009, πριν εκδηλωθεί η χρεωκοπία. Πράγμα που σημαίνει ότι ο δανεισμός από τις αγορές είναι επαχθής, και η θρυλούμενη «καθαρή έξοδος» άλμα στο κενό, εκτός κι αν στο μεταξύ γίνει κανένα θαύμα, πράγμα απίθανο. Και λέω απίθανο, γιατί, με την οικονομία καθηλωμένη σε στασιμότητα, θα είναι μάλλον δύσκολο να διαρκέσει για πολύ και η περίφημη υπεραπόδοση των πλεονασμάτων.

Είναι φανερό ότι η ακολουθούμενη πολιτική πλήττει την ανάπτυξη, αδυνατεί να προσελκύσει τις απαραίτητες, ξένες κυρίως, επενδύσεις, αφήνει τη Χώρα στο έλεος μερικών ντόπιων ολιγαρχών, που, σε αγαστή σύμπνοια, προσφέρουν πολιτική υποστήριξη για να λάβουν το ελεύθερο στην εκμετάλευση των όποιων ευκαιριών διαθέτει η Χώρα.

Ο διαθέσιμος «αέρας» όλο και λιγοστεύει. Η ασφυξία επιτείνεται. Η Χώρα έχει μπει σε μακάβρια πορεία θανάτου.

Θα ήταν όμως έτσι, αν το Σύνταγμά μας δεν εγγυάτο το ακαταδίωκτο του πολιτικού μας προσωπικού, παρά τις επίμονα ακολουθούμενες εγκληματικές πολιτικές; 
Είμαι βέβαιος πως όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: